Cultură și patrimoniu

În Mallorca cultura ocupă un loc aparte pentru că pe insulă s-au creat o serie de opere recunoscute și apreciate la nivel mondial. 

Documentare istorică și culturală

În ceea ce privește documentarea istorică, flora, fauna, tradițiile și cultura din Mallorca până în secolul XIX, cea mai mare contribuție o are arhiducele Ludwig Salvator de Austria.

Acesta a sosit pentru prima data pe insulă în 1867 și impresionat de ce a găsit aici s-a hotărât să se stabilească pe insulă unde a achiziționat zone vaste de pe coasta vestică a insulei cu intenția de a le conserva. Astăzi, acele zone sunt incluse pe diverse rute de drumeție.

Munca sa de cercetare în ceea ce privește insulele Baleare a durat 22 de ani și este documentată în 7 volume intitulate Die Balearen.

Muzică și tradiții

Probabil că cel mai impactant personaj care a locuit în Mallorca a fost compozitorul polonez Frédéric Chopin. Acesta s-a mutat în Mallorca la recomandarea medicului datorită faptului că starea sa de sănătate se deteriorase și avea nevoie de recuperare.

Chopin a petrecut iarna dintre anii 1838 și 1839 în Valldemossa, împreună cu iubita sa de la acea vreme, scriitoarea franceză Aurore Duphin (ce scria sub pseudonimul George Sand).

Chiar dacă șederea sa în Mallorca n-a fost tocmai plăcută, datorită stării de sănătate, Chopin a fost foarte productiv deoarece a reușit să termine Preludiile, Op. 28 pe care a început să le compună in 1835. De asemenea a reușit să lucreze și la Balada nr. 2, Op 38, două Poloneze, Op. 40 și Scherzo nr. 2, Op. 29.

Mallorca are de asemenea și o serie de tradiții relaționate cu muzica și dansul.

Ball dels Cossiers este dansul tradițional al insulei și se presupune c-a fost importat din Catalunia după cucerirea insulei de către regele Jaime I.

O altă tradiție ce îmbină dansul cu muzica și pirotehnia e Correfoc ce reprezintă un festival elaborat în care o serie de demoni însoțesc un sfânt și pun în scenă un spectacol pirotehnic acompaniați de una sau mai multe trupe de toboșari.

Muzica populară a insulei ce e încă de actualitate se centrează în jurul unor instrumente tradiționale precum xeremia, ximbomba si guitarra de canya.

Deși e renumintă pentru muzica populară, Mallorca e an de an gazda unor spectacole, concerte și festivaluri ce au ca invitați pe unii dintre cei mai mari artiști de jazz, muzică electronică și dance sau muzică clasică.

Literatură, pictură și sculptură

George Sand, a publicat în 1855 cartea intitulată O iarnă in Mallorca în care descrie scurta ședere în insulă alături de Frédéric Chopin.

De asemenea, poetul nicaraguan Rubén Darío a scris nuvela Aurul din Mallorca și o serie de poeme printre care cel mai cunoscut fiind Insula de Aur.

O mare parte din scrierile lui Baltasar Porcel iși au sursa de inspirație în Mallorca, iar Ira Levin și-a bazat nuvela distopică Această Zi Perfectă în Mallorca.

Un alt nume mare care a vizitat Mallorca și s-a inspirat din viața socială a insulei e Agatha Christie care la începutul secolului XX a locuit în Palma și Port de Pollença de unde s-a inspirat pentru cartea Problemă în Portul din Pollença.

Jorge Luis Boges a vizitat Mallorca la rândul său și a publicat două poeme în revista regională Baleares, iar Camilo José Cela, câștigător al premiului Nobel, a vizitat Pollença în 1945, iar apoi s-a stabilit în Palma unde a fondat revista Papeles de Son Armadans.

Poetul și autorul Robert Graves s-a stabilit în Deià în anul 1929 și a locuit acolo până în anul 1985, anul în care a murit. Casa acestuia a fost achiziționată de Fundația Robert Graves și a fost transformată în muzeu.

În ceea ce privește arta vizuală, probabil că cel mai renumit personaj e Joan Miró, un pictor și sculptor spaniol ce s-a stabilit în Mallorca în anul 1954. Împreună cu soția sa, Pilar Juncosa a pus bazele Fundației Pilar i Joan Miró ce deține o colecție a operelor sale.

Operele altor artiști din insulele Baleare sau asociați în vreun fel cu insulele Baleare sunt expuse în muzeul Es Baluard din Palma.

Film și Teatru

Fondat relativ recent, în noiembrie 2011, festivalul Evolution Mallorca International Film e cel mai activ festival de film din zona mării Mediterrane și atrage producători de film și regizori din întreaga lume.

De asemenea, diverse zone din Mallorca au fost utilizate pentru a filma cadre din filme, seriale sau clipuri muzicale celebre.

Mallorca are pe tot parcursul anului o activitate teatrală bogată și găzduiește, în satul Vilafranca de Bonany, un festival internațional de teatru destinat celor mici.

veltravel.ro