Istoricul insulei

malorca-beach-es-trenc-1344389

Desi există putine informatii in ceea ce-i priveste pe primii locuitori ai insulei, s-au descoperit pe insula camere mortuare precum si dovezi clare ca insula a fost locuita cel putin din perioada Paleolitica intre anii 6000–4000 iHr.

Megaliti datand din epoca de bronz si apartinand culturii Talaiotice au fost descoperiti in zonele urmatoare:

  • Capocorb Vell (municipiul Llucmajor)
  • Necròpoli de Son Real (la est de Can Picafort, municipiul Santa Margalida)
  • Novetiforme Alemany (Magaluf, Calvià)
  • Poblat Talaiòtic de S’Illot (S’Illot, municipiul Sant Llorenç des Cardassar)
  • Poblat Talaiòtic de Son Fornés (municipiul Montuïri)
  • Sa Canova de Morell (drumul ce duce catre Colònia de Sant Pere, municipiul Artà)
  • Ses Païsses (municipiul Artà)
  • Ses Talaies de Can Jordi (municipiul Santanyí)
  • S’Hospitalet Vell (drumul ce duce catre Cales de Mallorca, municipiul Manacor)

Prima civilizatie care a colonizat insula a fost cea feniciana, care in perioada secolului 8 iHr. a stabilit pe insula numeroase colonii. Ulterior aceste colonii au trecut sub controlul Cartaginei, situata in nordul continentului african, ce devenise la acea vreme cel mai important oras fenician. Dupa al doilea razboi Punic, Cartagina si-a pierdut toate posesiunile externe in favoarea romanilor care au preluat insula si au ocupat-o pana in anul 123 iHr.

In perioada ocupatiei romane insula a prosperat, iar orasele Pollentia (Alcúdia), si Palmaria (Palma) au fost fondate. Economia locala a inceput sa prospere la acea vreme datorita cultivarii maslinelor, viticulturii si extractiei de sare. In acelasi timp, soldatii maiorchini isi facusera un renume in imperiul Roman datorita indemanarii cu care manuiau prastia.

In anul 427 vandalii lui Gunderic au cucerit insula, iar fiul lui Gunderic, Geiseric a preluat controlul asupra insulei si a transformat-o in campamentul sau principal de unde obisnuia sa atace si sa jefuiasca obiective in toata marea Mediterrana. In anul 465 romanii au recucerit Mallorca.

In anul 543 Mallorca a fost cucerita de imperiul Bizantin condus de  Apollinarius si a fost administrata ca parte a Sardiniei. Sub regimul bizantin crestinismul a inflorit in Mallorca si astfel s-au construit numeroase biserici.

Incepand cu anul 707 Mallorca a fost constant atacata de musulmani veniti din nordul Africii fapt ce i-a determinat pe localnici sa solicite ajutorul lui Charlemagne.

In 902, Issam al-Khawlaní a cucerit Mallorca si astfel insula a cunoscut o noua perioada de prosperitate sub Emiratul de Córdoba. Orasul Palma a fost reorganizat si extins si astfel a devenit cunoscut precum Medina Mayurqa. Ulterior, cand Califatul de Córdoba a cunoscut apogeul, maurii au imbunatatit agricultura prin implementarea sistemelor de irigatii si au inceput sa dezvolte industrii locale.

veltravel.ro